Slapen bij volle maan
Het maanlicht in een donkere nacht spreekt tot de verbeelding: naargelang je gemoedstoestand en gezelschap vind je het mogelijk romantisch, mysterieus, magisch of … misschien zelfs een beetje griezelig? Over de invloed van de maan doen vele uitspraken de ronde. Zo zou je bij volle maan slechter slapen dan anders. Is het feit of fictie? Eastborn werpt haar licht op deze vraag.
De invloed van volle maan
De maan speelt een hoofdrol in vele mythes. Mogelijk herken je deze? Bij volle maan zouden we meer gespannen, onrustiger, prikkelbaarder en emotioneler zijn. Extra moeilijk voor hoogsensitieve personen dus. Ook zou het libido dan groter zijn. En er zouden meer baby’s geboren worden. De beurskoersen daarentegen, die dalen fors. Dierenartspraktijken zouden bij volle maan meer baasjes met dolle huisdieren over de vloer krijgen, en een volle maan zou meer geweld en criminaliteit uitlokken. Voor elk van deze beweringen zijn voor- en tegenargumenten, wat maakt dat vele wetenschappers zich buigen over de maan en haar invloed op het leven op aarde.
Wat er ook van aan is, dat de maan zeker een invloed heeft op de natuur en de dierenwereld, valt niet te ontkennen. Denk maar aan het fenomeen van eb en vloed, dat hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan op het water. Ook dieren vertonen opvallend voortplantingsgedrag bij een volle maan of nieuwe maan. Zo laten koralen ‘en masse’ hun ontelbare geslachtscellen vrij wanneer de maan volledig verlicht is. Naast een biologisch 24-uursritme lijken ze dus ook een maanritme te volgen.
Verband tussen volle maan en slecht slapen
Beïnvloedt het licht van de volle maan ook onze slaap? Ga je dan slechter slapen? Dr. Merijn van de Laar, slaapwetenschapper aan Maastricht University, legt uit dat de sterkte van het maanlicht zelf geen impact heeft op onze biologische klok. Daarvoor zou het minstens 1 lux moeten zijn, wat overeenkomt met het licht van 1 kaars. Aangezien het licht van de maan slechts tussen 0,1 en 0,25 lux bedraagt, kunnen we dit idee meteen schrappen.
Wat wel in studies (2013 en 2014) is aangetoond, is dat we bij volle maan 5 minuten later in slaap vallen, tussen 20 en 25 minuten korter slapen en 30% minder diep slapen. En die ‘slechtere’ nachtrust ervaren we zelf ook zo. Een recenter onderzoek uit 2021 spreekt dat echter tegen, maar komt met andere resultaten: de proefpersonen vallen later in slaap en slapen korter in de 3 tot 5 dagen voorafgaand aan volle maan. Volgens nog andere onderzoekers berusten de bevindingen op louter toeval. Zelf merkt Dr. van de Laar op dat studies die een hypothese lijken te bevestigen, vaker worden gepubliceerd dan studies waaruit geen verband blijkt. Daar valt uiteraard ook iets voor te zeggen!
Volle maan in klare taal
|
Slaap jij slechter tijdens volle maan?
Zegt de term ‘self-fulfilling prophecy’ jou iets? Volgens slaapwetenschapper Merijn van de Laar zou dit ook de oorzaak voor slecht slapen bij volle maan kunnen zijn. Je doet de gordijnen van je slaapkamer dicht, ziet de volle maan buiten schijnen en associeert dit ogenblikkelijk met een slechte nachtrust. Precies die negatieve verwachting kan spanning veroorzaken, waardoor je minder gemakkelijk in slaap valt. Nu blijft de vraag: komt het werkelijk door de stand van de maan of eerder door het idee dat je slecht zal slapen? Misschien wel beide!
Ben je nieuwsgierig naar de invloed van natuurlijk daglicht op je slaap? Je leest er hier meer over.
Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt
Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!