Adem in, adem uit: door je neus of door je mond? Waardoor ga je beter slapen?
Haal jij ’s nachts tijdens het slapen adem door je mond of je neus? Misschien dat je partner jou het antwoord op deze vraag kan vertellen. Toch kan je het ook zelf achterhalen. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Als je maar ademt, niet! Of is de ene manier van ademhalen duidelijk gezonder dan de andere? En zo ja, kan je je ademhaling veranderen? Eastborn vertelt je de ins & outs van neus- en mondademhaling.
Ademen door je mond
Als je ’s morgens vaak wakker wordt met een droge mond en dorst, is de kans groot dat je tijdens de nacht met een open mond slaapt en door je mond in plaats van je neus ademhaalt. Bij mondademhaling verlies je namelijk veel vocht. Adem maar eens in en uit met een spiegel voor je mond, dan zie je dat meteen. Andere tekenen zijn mogelijk een vieze adem, een hese stem of keelpijn. Geef toe, er zijn leukere manieren om wakker te worden. Maar daar houdt het niet mee op. Bovendien heb je meer risico op gaatjes in de tanden, tandvleesontstekingen, luchtweginfecties en andere gezondheidsproblemen. Dat komt door een tekort aan speeksel, dat je mond beschermt en antibacterieel werkt.
Waarom adem je door je mond en niet via je neus? Meestal is het een gewoonte: door een zware verkoudheid moest je bijvoorbeeld een tijd lang door je mond ademen en daarna ben je dit gewoon blijven doen. Ook personen met stress, allergieën zoals hooikoorts, astma of chronische infecties van de neus of luchtwegen zijn vaak geneigd om door de mond te ademen.
Gevolgen van mondademhaling
We haalden al enkele minder prettige symptomen van mondademen aan. Maar daar blijft het niet bij:
- Bij kinderen kan mondademen aanleiding geven tot een afwijkend gebit omdat de tong niet tegen het verhemelte drukt. Een smalle bovenkaak of overbeet zijn het resultaat. Gesloten lippen werken als een natuurlijke ‘beugel’ en houden de voorste tanden op hun plek. Als je door de mond ademt, gaan de tanden gemakkelijker naar voren staan.
- Slijm hoopt op in de neus en kan ontstekingen in de neus, neusbijholtes en aan de amandelen veroorzaken.
- De longen worden meer belast omdat de ingeademde lucht niet warm en vochtig is gemaakt, met mogelijk longontstekingen tot gevolg.
- Door ophoping van slijm in de oren krijgen bacteriën meer kans om te groeien. Oorontstekingen kunnen tot gehoorschade leiden.
- Via de mond adem je te veel koolzuurgas (CO2) uit. Zo raakt de zuurtegraad in je bloed (pH-waarde) in onevenwicht. Bij een te lage hoeveelheid koolzuurgas in je bloed worden zuurstof, vitamines, mineralen, hormonen en andere stoffen minder goed opgenomen en afgegeven aan de lichaamscellen. Bij neusademen daarentegen is de balans tussen zuurstof en koolzuur optimaal.
Neusademhaling
Het is duidelijk dat de mond niet de gezondste manier van ademhalen is. Hiervoor dient nu eenmaal onze neus! Neusademen biedt vele voordelen:
- De buitenlucht die we inademen, wordt in de neus warm en vochtig gemaakt. Zo komt ze niet te koud of droog in de longen terecht.
- Bovendien filteren de neusharen de ingeademde lucht. Hoe klein ook, deze haartjes hebben een belangrijke functie: ze houden stof, vuil en ziekteverwekkers tegen. Ook het neusslijmvlies beschermt tegen bacteriën en virussen. Bij een ademhaling via de mond komen bacteriën en virussen rechtstreeks op het gebit, in de keel en in de luchtwegen.
- Het slijm wordt goed afgevoerd en hoopt zich niet op in de neus- en keelholte. Opgehoopt slijm is een broeihaard van bacteriën en de oorzaak van ontstekingen.
- Als je ’s nachts door je neus ademt, stimuleer je het parasympathische zenuwstelsel. Je slaapt rustiger en dieper, en je lichaam kan beter herstellen. Gevolg? Je wordt ’s morgens uitgerust wakker.
Van door je neus ademen word je rustig!
Je lichamelijke gezondheid is gebaat met een juiste en goede ademhaling. Maar wist je dat je er ook mentaal sterker van wordt? Veel ontspannende technieken zijn gebaseerd op ademhalingsoefeningen. Door de neus uiteraard! Denk maar aan yoga of mindfulness. Door op je ademhaling te focussen word je vanzelf rustiger. Door bewust langzaam en diep in en uit te ademen door de neus, daalt het stressniveau en gaat je lichaam ontspannen. Fans van dit type ‘adem de stress weg’ technieken zullen je zeker overtuigen van de vele voordelen voor je geestelijke gezondheid. Het proberen waard dus voor wie gespannen en gejaagd door het leven ploetert.
Onze neus, die bij het ademhalingsstelsel hoort, is bedoeld om mee te ademen. De mond maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel en dient om te eten. En te praten uiteraard, maar in hoofdzaak niet om adem te halen. Als je je neus niet gebruikt waarvoor hij dient, kan je allerlei gezondheidsklachten krijgen.
Ben je een luidruchtige snurker? Dan is de kans groot dat je ’s nachts door je mond ademt. Probeer eerst om door je neus te leren ademen voordat je de stap naar andere, vaak ingrijpende oplossingen zet.
Hoe kan je ’s nachts door je neus leren ademen?
Jazeker! Maar belangrijk is dat je eerst weet waarom je door je mond ademt. Kan je niet via je neus ademen door bijvoorbeeld vergrote amandelen, een scheef neustussenschot of een chronisch verstopte neus? In dat geval raadpleeg je een neus-, keel- en oorarts, die je advies zal geven over wat je mogelijkheden zijn. Maar stel je vast dat het een aangeleerde gewoonte is, dan kan je het afleren en opnieuw leren ademen door je neus.
3 hulpmiddelen om door je neus te ademen tijdens je slaap
Overdag is het gemakkelijker: wees je bewust van je ademhaling en let erop dat je je neus gebruikt door je lippen stevig op elkaar te drukken. ’s Nachts daarentegen is een ander paar mouwen. Dan kan een hulpmiddel best handig zijn.
- Mondtape: plak voor het slapengaan een pleister of speciale mondtape over je lippen. Zo dwing je jezelf om door je neus te ademen. Let wel dat je een geschikte tape voor de huid gebruikt. Last van een benauwend gevoel? Plak de tape dan deels over je mond om nog een tikje vals te kunnen spelen.
- Kinband of chin strap: de hoofdband houdt je mond dicht tijdens je slaap. Hij is gemaakt van zacht materiaal en laat de oren vrij. Voordeel is dat je deze band perfect kan aanpassen zodat hij comfortabel zit.
- Neusspreiders: plaats deze clips in en om de neus. De neusingangen worden groter zodat er gemakkelijker lucht binnen kan. Neusstrips werken op dezelfde manier.
Onthoud vooral: oefening baart kunst! En op lange termijn zal de inspanning zeker lonen. Wil je nog meer tips om beter te slapen? Lees dan onze blog over de invloed van beweging op je slaap.
Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt
Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!