Is een middagdutje of powernap goed voor je gezondheid?
Voor kleine kinderen vinden we het heel normaal dat ze overdag middagdutjes doen en een extra uurtje of twee slapen. Dat hebben ze nodig om weer energiek en vrolijk te leren, spelen en ravotten. Maar hoe zit dat met volwassenen? Hebben wij ook baat bij een middagdutje? In zuiderse landen zweren ze bij een verkwikkende siësta in de namiddag. Hoewel het warmere klimaat zich hier uitstekend voor leent, wint de bekende ‘powernap’ ook in andere delen van de wereld aan populariteit. Eastborn vertelt je meer over de kracht van de powernap.
De voordelen van een kort dutje
Nee, een middagslaapje is niet alleen goed voor peuters. Ook voor volwassenen levert het vele voordelen op. Een kort dutje is de ideale manier om je batterijen door de dag even op te laden. Je productiviteit, denkvermogen en energiepeil nemen toe en je bestrijdt vermoeidheid. Je bent daarna weer scherper, alerter en creatiever. Bovendien verbetert het je humeur. Na een dutje ben je beslist aangenamer voor je omgeving dan wanneer je snakt naar een korte rustpauze en blijft vechten tegen het verlangen naar een moment om je ogen te laten dichtvallen.
Het spreekt voor zich dat een hazenslaapje overdag een slechte nachtrust niet kan compenseren. Als je last hebt van slapeloosheid – d.w.z. als je gedurende een langere periode moeilijk in slaap valt of tijdens de nacht vaak wakker wordt –bouw je een chronisch slaaptekort op. Een tukje overdag gaat in dat geval niet helpen. Hiermee werk je het opstapelende tekort aan slaap niet zomaar weg. Raadpleeg bij een slaapprobleem of gevoel van constante vermoeidheid altijd een arts of slaaptherapeut.
Hoe lang is de ideale powernap?
Uiteraard speelt de lengte van het dutje een belangrijke rol. Volgens slaapwetenschappers doet een kort middagslaapje van 10 tot 20 minuten al wonderen voor je geest én lichaam.
Heb je nood aan een langer rustmoment? Misschien heb je een slechte nacht achter de rug of wil je goed uitgerust zijn om daarna stevig door te werken of te studeren. Dan slaap je best een volledige slaapcyclus van 90 minuten. In deze periode ga je van een lichte naar een diepe slaap, en weer terug naar een lichte slaap. Je wordt dan verkwikt en uitgerust wakker. Als je ergens tussenin, na zo’n 45 minuten bijvoorbeeld, wordt gewekt, is de kans groot dat je erg versuft en vermoeid opstaat. Je hersenen waren dan namelijk in een fase van diepe slaap. Dat groggy gevoel, ook slaapinertia genoemd, kan de rest van de dag aanhouden. En dat is net niet de bedoeling van een powernap.
Ook het tijdstip van de dag is cruciaal. In de vroege namiddag ervaren de meesten van ons die bekende ‘dip’. Je bent al enkele uren gefocust, je energie en alertheid dalen langzaam terwijl je slaapdruk opbouwt. Even een uiltje knappen is dan welkom. Als je veel later in de namiddag gaat powernappen, loop je het risico dat je ‘s avonds moeilijker in slaap valt. Logisch, want je bent dan nog niet moe genoeg.
Wie kan best een middagdutje gebruiken?
Een dutje doen is gezond voor jong als oud! Zeker ook 60-plussers: oudere mensen slapen met de jaren veel lichter en korter. Een knikkebolletje overdag mag gerust, op voorwaarde dat dit binnen de perken blijft. Anders raken ze snel in een omgekeerd dag-nachtritme. Maar denk ook aan personen die nachtdienst draaien zoals fabrieksarbeiders, verplegers of opvoeders. Zij hebben baat bij een korte dut tijdens of vlak na hun shift. Ze zijn daarna niet alleen reactiever en alerter, maar rijden ook veiliger naar huis. Vaak krijgen ze net dan hun klopje na een lange nacht.
Wist je dat er al bedrijven, ziekenhuizen en universiteiten zijn die een aparte ‘nap’ ruimte voorzien waar medewerkers en studenten zonder schaamte en in alle rust mogen bijtanken? Zo biedt de Vrije Universiteit van Amsterdam speciale slaapcabines of slaappods in de bibliotheek aan. Eerst moesten de studenten en medewerkers even wennen, maar nu worden de cabines vaak gebruikt. Ook bij Radboudumc, het academische ziekenhuis in Nijmegen, zijn er 4 powernapstoelen beschikbaar. Blijkbaar zijn ze zo populair dat er een uitbreiding is gevraagd. Vooral in Azië zijn deze powernaps al goed ingeburgerd en kijkt er niemand vreemd op als een collega even gaat rusten. Aziatische werkgevers hechten veel belang aan het welzijn van hun medewerkers. Benieuwd of deze trend zich ook in Europa zal doorzetten. Is powernappen nog niet aanvaardbaar binnen jouw organisatie? Dan zul je het voorlopig moeten beperken tot je thuiswerkdag of het weekend!
Extra tips voor de ideale powernap
Heb je de voordelen van een hazenslaap al zelf ervaren of wil je het eens uittesten en zien of dit ook voor jou werkt? Houd dan deze belangrijke tips van Eastborn in het achterhoofd:
- Slaap kort en krachtig: na max. 30 minuten slapen voel je je weer als herboren.
- Plan je dutje tussen 13.00 en 15.00 uur in de namiddag. Dutten op een later tijdstip vermijd je beter. Anders ga je knoeien met je biologische klok en ben je tegen bedtijd nog niet moe.
- Drink een kopje koffie vlak voor het dutje. De cafeïne werkt pas na ca. 25 minuutjes en zorgt ervoor dat je erna meteen weer opknapt.
- Zoek een rustige en donkere plek. Ook een slaapmasker of oordopjes kunnen handig zijn om ongestoord te dommelen.
- Zet je wekker en sta dan direct op. Blijven soezen is uit den boze. Fris je gezicht even op met water of stel je bloot aan veel daglicht.
Besluit?
Doe een powernap als je daar nood aan hebt en merkt dat het je goed doet. Als je over het algemeen een goede nachtrust hebt en geen pieken van vermoeidheid overdag ervaart, dan kan je best zonder. Voel je je, met of zonder powernap, voortdurend moe? Dan kan dit mogelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen of een slaapstoornis. Misschien slaap je voldoende uren, maar heb je geen kwalitatieve nachtrust? Een bezoek aan de huisarts is dan aanbevolen. Of mogelijk slaap je slecht omdat je bed of matras dringend aan vervanging toe is? Dan ben je bij een Eastborn dealer in je buurt in uitstekende handen!
Slaap gezond, slaap lekker met Eastborn
Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt
Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!