Welk matras kies ik voor mijn kind?

100% Nederlands Fabrikaat

Welk matras kies ik voor mijn kind?

Kinderen zijn overdag non-stop actief: ze leren, ontdekken, spelen, ravotten, sporten … Eén brok energie! Zodra de avond valt, is het tijd om – moe maar voldaan – onder het dekbed te kruipen voor een goede nachtrust. Jonge hersenen moeten alle indrukken en emoties van de dag kunnen verwerken, terwijl hun lichaam optimaal herstelt zodat ze weer uitgerust wakker worden. Voor jouw kind is alleen het beste goed genoeg. Zeker als het over hun slaapcomfort gaat. Daarom kies je liefst een kindermatras van uitstekende kwaliteit. Maar welk matras is voor kinderen eigenlijk het meest geschikt? Eastborn weet raad! Wij hebben de belangrijkste vragen hieronder voor je op een rij gezet.

Waar let ik op bij de aankoop van een kindermatras?

Laten we duidelijk zijn: er bestaat niet één type matras dat geschikt is voor elk kind. Net als voor volwassenen, is het belangrijk om te letten op de lichaamsbouw en de slaapvoorkeuren van je kind. Zoek je een geschikt matras voor een zesjarige dochter die licht is als een veertje? Of voor een flink uit de kluiten gewassen tienerzoon? Houdt je kind van een lekker warm bed of liever van koel en fris slapen? Zijn er bepaalde allergieën? Net als jij, zal je kind specifieke slaapbehoeften hebben. Deze vormen het vertrekpunt in je zoektocht.

Bepaalde factoren verdienen echter extra aandacht als je een nieuw kindermatras koopt. In de eerste plaats is de ondersteuning van het lichaam cruciaal. Kinderen en tieners zijn nog in volle ontwikkeling en maken verschillende groeifasen door: een optimale ondersteuning waarbij de wervelkolom mooi horizontaal ligt, is daarom noodzakelijk. Ook als ze ’s nachts vaak van positie veranderen, blijft de wervelkolom dan in een rechte lijn. Ten tweede zorgt een kindermatras met een goede ventilatie voor een betere regulatie van vocht en warmte. 

Welk materiaal is het beste voor een kindermatras?

Matrassen komen in veel verschillende materialen. Daar gaan we zo dieper op in. Eerst kijken we naar wat er binnen in het matras zit: de kern. Zowel de Q-serie als H-serie matrassen van Eastborn bestaan uit pocketveren. Dit zijn stalen veren die elk apart in een zakje verpakt zitten. Een pocketveringmatras staat dus garant voor een optimale ventilatie omdat de lucht gemakkelijk door de veren kan circuleren.

Bij Eastborn zijn deze veren elektrothermisch gehard waardoor ze zeer duurzaam zijn. De kwaliteit van de pocketveren bepaalt namelijk hoe goed het matras het gewicht van de slaper draagt, in de oorspronkelijke positie veert en ondersteuning biedt.

Elke Eastborn matras is bovendien onderverdeeld in 7 comfortzones om de verschillende lichaamsdelen op een stabiele, rechtstreekse manier te ondersteunen. Daarbij besteedden we extra aandacht aan een soepele schouderzone, die vooral ook voor tieners zeer comfortabel aanvoelt.

Boven op deze kern van pocketveren komt een comfortabele bovenlaag in een materiaal naar keuze. Onze Q-serie biedt drie opties waarbij elk materiaal unieke troeven heeft. Wil je vooral een goede ventilatie en vochtregulatie? Dan is Comfortschuim dankzij zijn open celstructuur een prima keuze. Latex geeft een precieze ondersteuning en houdt warmte langer vast: ideaal dus als je kind beter in slaapt valt en doorslaapt in een warmer aanvoelend bed. Heeft je kind het daarentegen snel te warm en zweet het gemakkelijk? Dan kies je een matras dat de warmte efficiënt afvoert en tegelijk heel veerkrachtig is. Onze Vivid-foam is in dit geval een aanrader.

Als je het matras nog specifieker op bepaalde slaapbehoeften wil aanpassen, dan is onze H-serie geschikt. Dankzij een optimale mix van materialen bepaal je namelijk nog meer de ideale opbouw van het matras. 

Welke afmeting van kindermatras is het meest geschikt?

De standaardmaat voor een eenpersoonsmatras is 90×200 cm. Tot de leeftijd van 12 à 14 jaar is dit een ideale afmeting. Wil je echter ‘op de groei’ kopen voor een al iets oudere tiener? Bij Eastborn is dat perfect mogelijk: zowel in de breedte als in de lengte zijn er diverse opties. Zo kan je bijvoorbeeld een matras van 100 of 120 cm breed, of van 210 of zelfs 220 cm lang kiezen. Zoek je specifiek een smaller matras voor een kleine spruit of heb je gewoon weinig plek in de slaapkamer? In een breedtemaat van 80 cm voelt je kindje zich veilig en geborgen.

Kies ik een zacht of hard matras voor mijn kind?

Een goede kindermatras mag niet te zacht en niet te hard zijn. Uiteraard speelt het lichaamsgewicht hier een grote rol. Over het algemeen is een soepel tot middelhard matras ideaal voor kinderen met een laag BMI. Tieners in volle ontwikkeling hebben baat bij een steviger matras. Merk je een kuil in de oude matras? Dit betekent dat het matras doorbuigt en dus te zacht is. Let daarom op een optimale ondersteuning van het lichaam waarbij de ruggengraat in een horizontale lijn ligt. Zoniet, kan je kind rug- en nekklachten krijgen.

Mijn kind heeft last van allergieën: welk matras kiezen?

Eastborn is altijd op zoek naar nieuwe technologieën waarmee we klanten helpen om gezond te slapen. Als je last hebt van allergieën, is het vaak een hele klus om je bed hygiënisch en schoon te houden. Door het vocht dat we elke nacht verliezen en de vele dode huidschilfers kunnen huisstofmijten ongeremd hun gang gaan en zich in een mum van tijd in en op je matras vermenigvuldigen. Om deze reden hebben al onze matrassen een afneembare tijk die een Sensity® behandeling onderging. De stof is behandeld met probiotica, die op natuurlijke wijze voorkomen dat allergenen en huisstofmijten een voedingsbodem krijgen. Zo geniet je kind altijd van een hygiënisch slaapklimaat. Bovendien blijft de werking van Sensity® na een wasbeurt op 40 °C gegarandeerd.

Hoe houd ik het matras van mijn kind fris en schoon?

In de eerste plaats is een grondige, dagelijkse verluchting essentieel. Zet het raam ’s morgens open om de ruimte én het matras goed te verluchten. Zo blijft je matras zo droog mogelijk en vermijd je een ongewenste broeihaard van bacteriën, schimmels en huisstofmijten. Laat het dekbed tijdens de dag gewoon open liggen.

Voor kinderen en tieners is een matrasbeschermer onmisbaar. Hij neemt het vocht op en voorkomt dat er vlekken, zoals zweet, urine of bloed, op je matras komen. Is hij vuil of had je kind een ongelukje? Geen probleem, de matrasbeschermer kan gemakkelijk in de wasmachine. Als je kind erg veel zweet of nog vaak nachtelijke ongelukjes heeft, kies je best een volledig waterdichte molton of matrasbeschermer. Plaats over je matrasbeschermer altijd een hoeslaken en was de beschermer één keer per maand.

Ook de tijk van alle Eastborn matrassen is trouwens perfect wasbaar. Dankzij de 4-zijdige rits neem je hem zonder moeite af. Was de tijk ongeveer één keer per seizoen, zeker bij allergieën. Dat kan gewoon in de wasmachine bij je thuis, op 40 of 60 °C, afhankelijk van het materiaal.

Eastborn tip: 

Wil je dat het matras nog langer meegaat, dan kan je het ook met een matrastopper combineren. Een topper biedt niet alleen extra ligcomfort, maar ook een goede absorptie. Was de matrastopper geregeld. Zo zorg je ervoor dat je kind altijd op een frisse, hygiënische bovenlaag slaapt.

Als je met je kind of tiener de showroom van een beddenwinkel binnenstapt, zal je al snel fonkelende oogjes opmerken bij het bed van zijn of haar dromen. Ook kinderen hebben een eigen smaak en voorkeur qua stijl, en dat is leuk om samen te ontdekken. Maar wat de keuze van matras betreft, daar kom jij in het spel. Als ouder weet jij hoe belangrijk een herstellende nachtrust voor je kind is. Kies daarom een matras op basis van specifieke kenmerken die bij je kind passen. Jouw Eastborn dealer zal je graag wegwijs maken in het ruime aanbod. Zo ben je zeker dat jouw zoon- of dochterlief op een matras van uitmuntende kwaliteit slaapt dat vele jaren meegaat en de beste ondersteuning geeft.

Adviesgesprek nodig? Maak vrijblijvend een afspraak bij een Eastborn dealer in jouw buurt.

Altijd een Eastborn dealer bij jou in de buurt

Je kunt Eastborn matrassen en boxsprings zelf ervaren bij dealers door heel Nederland. Daar krijg je een persoonlijk slaapadvies, en lichten ze je graag alle mogelijkheden van de Eastborn producten toe. Vind hieronder een Eastborn dealer in de buurt, en kom proefliggen in de winkel!